Functional Foods – även kända som mervärdesmat eller hälsofrämjande livsmedel är naturliga livsmedel som innehåller biologiskt aktiva ämnen, som ger en kliniskt bevisad och dokumenterad hälsofördel när det gäller förebyggande eller behandling av kroniska sjukdomar eller dess symtom. Tänk dig ”läkande” livsmedel som mättar, gynnar ditt immunförsvar, förbättrar din matsmältning och ger din hjärna en riktig boost. Mervärdesmat minskar dessutom risken för utveckling av störningar i ämnesomsättningen som hotar hälsan (metabolt syndrom).
Functional Foods finns i tio livsmedelskategorier som har hälsofrämjande egenskaper utöver näringsinnehållet. Du kan enkelt med kunskap om Functional Foods lägga till livsmedel i din dagliga kost som gör att du berikar dina maträtter och säkerställer att du får i dig mat som verkligen gör nytta. Livsmedlen inom Functional Foods innehåller specifika näringsämnen eller ingredienser som är kända för att främja hälsan.
Fördelar med Functional Foods
1.Ökad näringsnivå
Functional Foods är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och essentiella fettsyror som är avgörande för att kroppen ska fungera så bra som möjligt. Genom att inkludera dem i kosten kan du vara säker på att du får de nödvändiga näringsämnen du behöver för att må bra. Du kan till exempel börja dagen med en skål med blåbär och chiafrön. Blåbärens antioxidanter och chiafrönas omega-3-fettsyror hjälper till att hålla dig fokuserad och alert. Energin ökar och sinnet blir skarpare.
2. Hålla en hälsosam vikt
Många Functional Foods har få kalorier och högt näringsvärde. Därför är de utmärkta val för dig som vill hålla en hälsosam vikt. Vissa Functional Foods, som exempelvis proteinrika livsmedel, bidrar dessutom till att du blir mätt snabbare och minskar därmed risken att du äter för mycket. Äter du mycket grönsaker i alla färger gärna råkost samt bra proteiner och måttligt med hälsosamma fetter ökar chansen att vikten regleras helt naturligt.
3. Förbättrar matsmältningen
Fiberrika grönsaker, frukter och fullkorn som avokado, baljväxter och råris främjar en sund matsmältning och regelbunden tarmfunktion. De minskar risken för magbesvär och förstoppning.
4. Bekämpar inflammation
Vissa Functional Foods – inklusive ingefära, gurkmeja och fet fisk – hjälper till att minska inflammation i kroppen. Det kan vara särskilt fördelaktigt för personer som lider av kroniska inflammationstillstånd som artrit eller inflammatoriska tarmsjukdomar. Kryddor som gurkmeja och ingefära är inte bara smakförstärkare utan också naturens egna läkemedel.
5. Stödjer hjärthälsan
Bär, nötter, frön och fet fisk är rika på hjärthälsosamma näringsämnen som omega-3-fettsyror, antioxidanter och fibrer. Dessa livsmedel kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna, förbättra blodtrycket och minska risken för hjärtsjukdomar. Avokado och nötter innehåller hjärthälsosamma fetter som sänker kolesterolet och skyddar hjärtat.
6. Ökar energinivåerna
Functional Foods innehåller ofta komplexa kolhydrater, protein och järn, som hjälper till att öka energinivåerna och förbättrar din fysiska prestation och mentala klarhet. En grön smoothie eller en egengjord granola ger bra energi och förgyller morgonen!
7. Stärker immunförsvaret
Många Functional Foods är rika på vitamin C, vitamin D och zink som hjälper till att stärka immunförsvaret och skydda kroppen mot infektioner och sjukdomar. Probiotikarika livsmedel som yoghurt och kimchi främjar en hälsosam tarmflora.