Vad är functional foods?

Functional Foods även känt som mervärdesmat eller hälsofrämjande livsmedel är naturliga livsmedel som innehåller biologiskt aktiva ämnen, som ger en kliniskt bevisad och dokumenterad hälsofördel när det gäller förebyggande eller behandling av kroniska sjukdomar eller dess symtom. Tänk dig ”läkande” livsmedel som mättar, gynnar ditt immunförsvar, förbättrar din matsmältning och ger din hjärna en riktig boost. Mervärdesmat minskar dessutom risken för utveckling av störningar i ämnesomsättningen som hotar hälsan (metabolt syndrom).

De tio livsmedelskategorierna

Functional Foods finns i tio livsmedelskategorier som har hälsofrämjande egenskaper utöver näringsinnehållet. Livsmedlen innehåller specifika näringsämnen eller ingredienser som är kända för att främja hälsan.

 

Här är några av de viktigaste kategorierna inom Functional Foods:

 

  • ANTIOXIDANTRIK MAT
  • GRÖN MAT, VITAMINER OCH MINERALER
  • FIBERRIKA LIVSMEDEL
  • PROBIOTIKARIKA LIVSMEDEL
  • PREBIOTIKARIKA LIVSMEDEL
  • OMEGA-3-RIKA LIVSMEDEL
  • NÖTTER OCH FRÖN
  • KRYDDOR,ÖRTER OCH TE
  • BENBULJONG
  • ANIMALISKT PROTEIN

Functional Foods är ’mervärdesmat’ som inte bara mättar utan också förbättrar din hälsa, stärker immunförsvaret och ger din matsmältning en boost.

Functional foods ursprung

Functional Foods har rötter i tidig medicinsk användning av mat, örter och  drycker. Konceptet har sedan utvecklats till en vetenskapligt stödd industri driven av forskning, teknologiska framsteg och ökad konsument medvetenhet.  Idag är Functional Foods en integrerad del av den globala livsmedelsmarknaden, med ett ständigt växande utbud av produkter som stödjer olika aspekter av hälsan.