Upptäck kraften i rotfrukter

Rotfrukter är mer än bara goda och mångsidiga ingredienser i maten – de är functional foods som förbättrar hälsan, från att stödja hjärthälsa och matsmältning till att ge långvarig energi och stärka immunförsvaret.

Varför rotfrukter bör ingå i kosten som functional foods?

Ta fram kreativiteten i köket och njut av alla de fantastiska hälsofördelar som rotfrukter har att erbjuda! 

NATURLIGT NÄRINGSRIKA

 

Rotfrukter är fulla av essentiella näringsämnen, som kroppen behöver för att fungera optimalt. Försök därför inkludera rotfrukter i din kost eftersom vi inte kan få tillgång till dessa nä- ringsämnen på annat sätt. Det finns otaliga att välja mellan, såsom paltsternacka, rotselleri, kålrot och rättika. Speciellt näringsrika är morötter då de är rika på vitamin A, som är viktig för synen och immunförsvaret.

 

HJÄRTHÄLSA OCH BLODTRYCK

 

Många rotfrukter, som till exempel rödbetor, innehåller nitrater som kan omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid hjälper till att vidga blodkärlen, vilket sänker blodtrycket och för- bättrar hjärthälsan. Rödbetor innehåller även folsyra och järn, som också är bra för blodhälsan. Dessutom innehåller de kalium, vilket hjälper till att balansera natriumnivåerna och stödjer ett friskt hjärta.

 

MATSMÄLTNINGSFRÄMJANDE FIBRER

 

Rotfrukter är rika på kostfibrer, vilket är avgö- rande för en hälsosam matsmältning, hjälper till att förhindra förstoppning och håller tarmen i balans. Eftersom rotfrukter håller dig mätt länge bidrar de till att du inte äter för mycket och därmed kan hålla vikten.

 

ENERGIGIVANDE KOLHYDRATER

 

Rotfrukter som sötpotatis är en utmärkt källa till komplexa kolhydrater, som ger långvarig energi före eller efter träning och fyller på glykogenförråden. De komplexa kolhydraterna hjälper till att hålla blodsockernivåerna stabila. Du råkar inte lika lätt ut för energisvackor och blir mindre sugen på onyttiga mellanmål. Därtill innehåller sötpotatis betakaroten och antioxidanter som skyddar cellerna mot skador och stödjer hudens hälsa.

 

STÖDJER IMMUNFÖRSVARET

 

Rotfrukter som sötpotatis och morötter innehåller vitamin C och antioxidanter som stärker immunförsvaret. Äter du dessa grönsaker ofta bidrar det till att hålla förkylningar och infektioner borta.

Rotfrukter är mer än bara näringsrika ingredienser – de är kraftpaket som stödjer hjärthälsa, matsmältning och immunförsvar, samtidigt som de ger långvarig energi.

Tips! Så här kan du använda rotfrukter i matlagningen

Rotfrukter är mångsidiga, billiga och håller länge i kylen.

 

  • Rosta en blandning av morötter, palsternacka, rödbetor och sötpotatis med olivolja och kryddor i ugnen. Det är en smakrik och hälsosam sidorätt.
  • Lägg till rotfrukter i soppor och grytor för extra fyllighet och näring.
  • Använd sötpotatis och morötter i soppor och mixa slät.
  • Gör krispiga chips av sötpotatis, palsternacka eller rödbetor i ugnen för ett näringsrikt alternativ till vanliga potatischips.
  • Använd rättika och gör en waldorfsallad med strimlad rättika och morot.
  • Lägg ner olika rotfrukter i gratänger.
  • Riv rotfrukter och berika din köttfärssås.
  • Gör din egen rödbetsjuice i en råsaftcentrifug.

 

För mer inspiration, recept och coachning testa vår kurs Functional basics HÄR