Redan första gången jag hörde talas om begreppet Functional Foods väckte det mitt intresse och jag bestämde mig för att ta reda på mer. Konceptet startade i Japan på 1980-talet när landets hälsoorganisationer ville se till att genom förbättrad kost och livsstil öka välbefinnandet hos den åldrande befolkningen. Jag insåg att just mervärdesmat, som det heter på svenska, redan har ingått i mina kostråd och recept de senaste tjugo åren.
Artikel: Japanska knepet – för att äta hälsosammare vardagsmat.
Hamnar du ofta i matkoma eller känner dig trött efter att du ätit? Då skulle du nog må bra av mer frukt och grönt i regnbågens alla färger, nötter och fet fisk – som lax, makrill och sardeller.Kostrådgivaren Ulrika Davidsson – vill skifta fokus från förbud till mat som ger mervärde för kroppen, så kallad functional foods.
Läs hela artikeln i tidningen Må Bra HÄR
Podd: Hälsorevolutionen avsnitt 245: Functional Foods – maten som ger mervärde
I podden berättar Ulrika om problematiken och konsekvenserna av att vi äter för mycket processad mat, för lite grönsaker och för lite hemlagad mat.
Lyssna på avsnittet HÄR