Det går att dela in functional foods i tio olika livsmedelskategorier som har hälsofrämjande egenskaper utöver sitt näringsinnehåll. Livsmedlen innehåller specifika näringsämnen eller ingredienser som är kända för att främja hälsan.
1. ANTIOXIDANTRIK MAT
Bladgrönsaker, rotfrukter, kålväxter, bär av alla slag, apelsin, papaya, paprika, korsblommiga grönsaker som broccoli eller brysselkål, sötpotatis och morötter.
2. GRÖN MAT, VITAMINER OCH MINERALER
Gräs och havsgrönsaker, som spirulina, chlorella, vete- och korngräs, vitamin D och B12, omega-3-fettsyror och magnesium,
3. FIBERRIKA LIVSMEDEL
Grönsaker, färsk frukt och bär, kokos, avokado, baljväxter, fullkorn, havre, bovete, nötter och frön
4. PROBIOTIKARIKA LIVSMEDEL
Yoghurt, kefir, kimchi, surkål, miso, äppelcidervinäger och tempeh
5. PREBIOTIKARIKA LIVSMEDEL
Lök, purjolök, vitlök, sparris, jordärtskocka, bananer, cashewnötter och fullkornsprodukter
6. OMEGA-3-RIKA LIVSMEDEL
Fet fisk (lax, makrill, sardiner), chiafrön, linfrön, valnötter och avokado
7. NÖTTER OCH FRÖN
Mandlar, valnötter, chiafrön, linfrön, solroskärnor och pumpakärnor
8. KRYDDOR, ÖRTER OCH TE
Gurkmeja, cayennepeppar, ingefära, persilja och kanel, te, kombucha, rött vin och mörk choklad
9. BENBULJONG
Rik på aminosyror som glycin, arginin och prolin, kollagen, elektrolyter och även antioxidanter som glukosamin.
10. ANIMALISKT PROTEIN
Närproducerat kött, ekologisk kyckling, MSC-märkt fisk och kravmärkta ägg
Läs mer om fördelarna med functional foods HÄR