Ajvarspett med grekisk sallad och tzatziki

Tillagningstid: 25 minuter 2 portioner

Saftiga ajvarspett med smakrik grekisk sallad och krämig tzatziki. En balanserad rätt med mycket protein, nyttiga fetter och probiotika som stödjer matsmältning och immunförsvar.

Utvalda råvaror

  • Tomat
  • Grekisk yoghurt
  • Färsk timjan
Näringsvärden

Kolhydrater: 21 gram

Fett: 33 gram

Protein: 41 gram

Energi: 551 kcal

Fiber: 3 gram

Ingredienser

1 klyfta vitlök

3 msk panko ströbröd

3 msk vatten

2 msk färsk timjan

salt och svartpeppar

1 krm örtagårdskrydda

300 g nötfärs

0.5 st ägg

2 msk ajvar relish

Grekisk sallad

0.75 st paprika

1 st tomat

10 cm gurka

1 tsk olivolja

1 tsk rödvinsvinäger

0.5 tsk flytande honung

salt och svartpeppar

1 krm örtagårdskrydda

50 g fetaost

Tzatziki

1 dl grekisk yoghurt

10 cm gurka

0.5 klyfta vitlök

salt och svartpeppar

1 tsk olivolja

Tillbehör

1 msk färsk timjan

4 msk ajvar relish

2 st citronklyftor

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blötlägg spett.
  • Skala och riv vitlök.
  • Finhacka timjan.
  • Blanda panko, vatten, vitlök och kryddor i en skål.
  • Blanda ner ägg, färs, ajvar relish och timjan.
  • Forma färs runt träspett och lägg på en ugnsplåt.
  • Sätt in i ugnen i 12-13 minuter.
  • Gör salladen genom att skära alla grönsaker i mindre bitar och lägg i en skål.
  • Blanda ner olja, vinäger, honung, och kryddor tillsammans med fetaost.
  • Gör tzatzikin genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål.
  • Ringla lite olivolja över.
  • Servera spetten med salladen, tzatzikin, och ajvar relish.
  • Dekorera med timjan och citron.