3. Ohälsosamma fetter och friterad mat: Mycket fet och friterad mat kan för vissa personer orsaka magbesvär som halsbränna, lös avföring eller obehagskänsla. Särskilt om måltiden är väldigt tung och fet kan magsäckstömningen bli långsam och man känner sig uppsvälld. Fettrik kost som är fel sorts fett (mättade fetter från processat kött, kakor, snacks, eller transfetter från vissa bakverk och friterade produkter) bidrar till inflammation i kroppen. En hög andel mättat fett i kosten har i vissa studier kopplats till mindre gynnsam tarmflora – till exempel kan det öka andelen bakterier som är kopplade till inflammation. En balanserad mängd fett är viktigt för att ta upp fettlösliga vitaminer och ge energi, men kvaliteten är avgörande. Friterad snabbmat innehåller ofta transfetter eller oxiderade fetter som bildats vid upphettning, vilka kan vara svårsmälta och pro-inflammatoriska. Dessutom är sådan mat fattig på fiber. Resultatet kan bli trög mage hos vissa, eller diarré hos andra med känslig tarm (t.ex. vid gallbesvär kan mycket fett utlösa diarré eftersom gallsalterna inte hinner återabsorberas). För tarmhälsan rekommenderas att prioritera omättade fetter från växtkällor och fisk (olivolja, avokado, nötter, fet fisk) i måttliga mängder, istället för stora mängder smör, fet röd processad kött och friterat.
4. Vissa tillsatser och kemikalier: Utöver socker och fettkvalitet som nämnts, finns andra tillsatser att ha ett öga på. Emulgeringsmedel, som redan diskuterats, finns i många industriförädlade såser, glassar, bröd etc. Djurförsök tyder på att en del emulgeringsmedel (t.ex. polysorbat 80, karboximetylcellulosa) kan ge tarmbakterierna egenskaper som skadar tarmslemhinnan och leder till inflammation. Hur detta översätts till människa är inte helt klart, men om man har mycket magproblem kan det vara värt att välja mat utan onödiga E-nummer när möjligt. Konstgjorda sötningsmedel är en annan grupp: aspartam, sukralos m.fl. De ger söt smak utan kalorier, men studier indikerar att vissa av dem kan påverka tarmflorans sammansättning och metabolism. Det betyder inte att man aldrig ska ta en lightläsk, men kanske inte litervis dagligen. Alkohol bör också nämnas: även om det inte är en “mat – tillsats” så är alkohol irriterande för mag- tarmslemhinnan och kan vid högt intag skada både levern och balansen i tarmen. Många upplever diarré dagen efter stort alkoholintag eftersom alkoholen stör tarmens absorption. Överdrivet alkoholbruk kan bidra till dysbios och läckande tarm, så måttlighet (eller hel avhållsamhet om man har känslig mage) är klokt.
5. Trigger-livsmedel för känsliga magar: Utöver generella kategorier ovan, finns individuella “magbovar” – livsmedel som inte är direkt ohälsosamma generellt men som vissa personer inte tål väl. Exempel är stark kryddning (chili, pepperoni) som kan ge magkatarr-känsla hos den känslige, koffein (kaffe stimulerar tarmen – kan ge diarré i överflöd, och koffein kan slappna av övre magmunnen och förvärra halsbränna), mejeriprodukter om man är laktosintolerant, gluten om man har celiaki eller icke-celiakisk glutenkänslighet, lök och vitlök för en del med IBS. Det viktiga här är att lära känna sin egen mage. Om du märker att ett visst födoämne konsekvent ger dig problem, kan det vara värt att justera intaget av det. Men se upp med onödiga självpåtagna restriktioner – tarmen mår bäst av mångsidighet, så det är inte bra att skära bort en massa nyttiga grönsaker i onödan. Ibland kan tillagningssätt göra skillnad: kokta grönsaker är t.ex. ofta snällare än råa för magen och mängden spelar roll – lite lök i en gryta kanske går bra även om rå lök i sallad inte gör det.
Summering – vad ska man undvika? För en god maghälsa, försök minimera: ultraprocessade fabriksprodukter, överdrivet socker, stora mängder dåligt fett/friterat, alkohol i överskott och de tillsatser du kan undvika. Ät varierat och fiberrikt, vilket automatiskt tränger ut en del av det mindre nyttiga. Kom ihåg att det inte handlar om att aldrig unna sig något gott, utan om helheten i kostmönstret. En kaka eller pizza ibland är ingen katastrof, men om varje måltid består av snabbmat och läsk kan magen börja protestera. Genom att välja mer naturliga råvaror ger du tarmen bättre förutsättningar att hålla sig i balans.