Kålväxternas kraftfulla hälsofördelar

Varje sort har unika egenskaper och kraftfulla hälsofördelar. Olika kålsorter är en skattkista av näringsämnen för hela kroppen.

Kålväxternas superkrafter för hälsan

Kålväxternas kraftfulla hälsofördelar är oändliga: från att stärka immunförsvaret och skydda mot cancer till att förbättra matsmältningen och stödja hjärnans funktion.

 

GRÖNKÅL är känd som supermat tack vare dess exceptionellt höga näringsinnehåll. Den är full av vitamin A, C och K samt kalcium och järn och rikt på antioxidanter som bekämpar fria radikaler och minskar inflammation. Dessutom stödjer omega-3-fettsyror i grönkålen hjärnans funktion.

 

RÖDKÅL är inte bara vacker att se på utan också fylld med hälsofrämjande näringsämnen. Den är rik på antocyaniner som har starka antioxidativa egenskaper och hjälper till att sänka blodtrycket och kolesterolnivåerna. Dessutom är den rik på vitamin C som stärker immunförsvaret.

 

SAVOJKÅL är mild och mjuk, vilket gör den perfekt för en mängd olika rätter. Den är fullmatad av fibrer som är bra för matsmältningen och hål- ler magen i balans. Den innehåller även folsyra som är viktig för celldelning och vitamin K som hjälper till med blodkoagulering och benhälsa.

 

VITKÅL är otroligt mångsidig, har ett lågt kalori- innehåll och är rik på C-vitamin som stärker immunförsvaret och främjar hudhälsan. Därtill stimulerar den gallproduktionen, vilket hjälper till med matsmältningen av fett.

 

BRYSSELKÅL är små, men packade med näring och hälsofördelar. De innehåller vitamin K och C som är viktiga för benhälsa och immunförsvar. De är fiberrika och hjälper till att hålla magen i balans och främjar en hälsosam matsmältning. Brysselkål innehåller även massor med antioxidanter som bekämpar inflammation och skyddar cellerna mot skador. Det fördelaktiga med brysselkål är att den är en av de kålväxter som innehåller glukosinolater som hjälper till att avgifta kroppen och skyddar mot cancer.

 

BROCCOLI är en superråvara fylld med fibrer som främjar matsmältningen och håller blodsockernivåerna stabila. Dessutom innehåller den vitamin C som stärker immunförsvaret och främjar hudens hälsa samt vitamin K som är viktig för blodkoagulering och benhälsa. Till sist är den även rik på sulforafan som är en effektiv antioxidant som har visat sig ha cancerbekämpande egenskaper.

 

BLOMKÅL kan man enkelt använda på ett flertal sätt i många rätter. Den innehåller vitamin C som stärker immunförsvaret och förbättrar hudhälsan samt fibrer som stödjer matsmältningen och bidrar till en långvarig mättnadskänsla. Det fina med blomkål är att den innehåller kolin som är viktigt för hjärnans utveckling och funktion samt glukosinolater som hjälper till att avgifta kroppen och skyddar mot cancer.

Kålväxter är naturens egna superfoods, fulla av näring, antioxidanter och hälsosamma egenskaper som stärker immunförsvaret, förbättrar matsmältningen och skyddar kroppen mot sjukdomar.

Tips: Så här kan du använda kålväxter i matlagningen

Broccoli, brysselkål och blomkål är läckra och mångsidiga och framförallt goda. Här ger vi dig fler exempel på hur du kan få in kålväxter i din kost. 

 

  • Gör krispiga grönkålschips i ugnen med lite olivolja och havssalt.
  • Lägg till grönkål i dina smoothies för en näringsrik start på dagen.
  • Använd grönkål som bas i en färgglad och näringsrik sallad.
  • Gör en fräsch coleslaw med rödkål, äpple och en lätt dressing av yoghurt och senap.
  • Ha rödkål som en färgglad topping på maträtter för extra crunch och näring.
  • Använd savojkål i soppor och grytor för att tillföra textur och näring.
  • Fyll savojkålsblad med quinoa, kött, grön- saker och kryddor för en hälsosam kåldolme.
  • Woka savojkål med vitlök och ingefära för en snabb och näringsrik sidorätt.
  • Gör en klassisk kålsallad med touch av citron och olivolja för en fräsch, krispig sidorätt.
  • Använd vitkål i wokrätter och i grytor för att tillföra näring och volym.
  • Skär stora klyftor av vitkål och ugnsbaka eller grilla och toppa med olivolja och rostade frön.
  • Jäs vitkål för att göra surkål, ett probiotikarikt tillbehör som är bra för tarmhälsan.
  • Gör en krämig broccoligratäng eller en broc- colisoppa, lägg broccoli i din wok eller gör min egen favorit – citronmarinera broccoli med god olivolja och ät den rå.
  • Rosta brysselkål med olivolja, havssalt och örter för en läcker sidorätt.
  • Gör en brysselkålsallad genom att strimla brysselkål och blanda med äpple och valnötter och tillsätt en god dressing för en frisk och näringsrik sallad.
  • Skär brysselkål i tunna skivor och rosta i ugnen för ett krispigt och hälsosamt snacks.
  • Mixa blomkål grovt i en matberedare och använd som ett näringsrikt alternativ till ris.
  • Byt ut potatismos mot blomkålsmos för en lägre kalori- och kolhydratvariant.
  • Använd blomkål som bas för en glutenfri pizzabotten, toppad med dina favoritgrönsaker och lite ost.
  • Rosta eller woka blomkål med andra grönsaker eller gör en god blomkålssoppa.
  • Använd rödkål som en färgglad topping på maträtter, för extra crunch och näring.

 

För mer inspiration och recept som innehåller kålväxter klicka HÄR