Gröna bladgrönsaker ger dig flera hälsofördelar

Ett steg till en hälsosammare kosthållning är att börja använda gröna bladgrönsaker i alla måltider. Det är enkelt att få in som en rutin och ger dig en mängd hälsofördelar.

Men vilka hälsosamma fördelar ger gröna blad?

De flesta köper nog rucolasallad och babyspenat men nästa gång du är i mataffären testa att köpa hem machésallad, grönkål, mangold, pak choi och svartkål som berikar dina måltider med näring och fibrer. Alla färska örter är också en form av bladgrönsak så att använda rikligt med dill, persilja, basilika och oregano i dina maträtter eller som topping ger din måltid en extra hälsoboost. Bladgrönsaker förbättrar också hjärt- och benhälsan, stärker ditt immunförsvar och förbättrar matsmältningen.

 

RIKA PÅ NÄRINGSÄMNEN

 

Gröna bladgrönsaker är fulla av viktiga vitaminer och mineraler som alla har sina individuella viktiga funktioner. Vitamin K hjälper till med blodkoagulering och benhälsa. Vitamin A är viktig för syn, hudhälsa och immunförsvar. Vitamin C stärker immunförsvaret, främjar hudens hälsa och förbättrar järnabsorptionen. De innehåller folsyra  som är viktigt för celldelning och DNA-syntes, och är man gravid är det särskilt värdefullt att få i sig denna vitamin.

 

FULLA AV ANTIOXIDANTER

 

Antioxidanter till exempel lutein och zeaxantin, skyddar cellerna mot skador från fria radikaler. För mycket fria radikaler kan skada dina celler och orsaka oxidativ stress. Dessa antioxidanter är särskilt viktiga för att skydda ögonhälsan och minska risken för åldersrelaterade ögonsjukdomar.

 

FIBERRIKA

 

Spenat, grönkål och mangold är utmärkta källor till kostfibrer som bidrar till en hälsosam matsmältning.

 

LITE KALORIER MEN MÄTTANDE

 

Gröna bladgrönsaker har lågt kaloriinnehåll men är väldigt mättande tack vare högt fiberinnehåll. Detta gör dem till ett utmärkt val om du vill ha kontroll på vikten och minska småätandet.

 

 

Äter du grönt varje dag tar du stora steg mot ett hälsosammare och mer energiskt liv.

FÖRBÄTTRAR HJÄRTATS HÄLSA

 

Gröna bladgrönsaker innehåller dessutom nitrater, som kan omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid hjälper till att vidga blodkärlen, vilket kan förbättra blodflödet och sänka blodtrycket. Dessutom bidrar deras fiberinnehåll till att sänka kolesterolnivåerna.

 

STÄRKER BENHÄLSAN

 

Vitamin K finns det rikligt av i gröna bladgrönsaker, som hjälper till med kalciumabsorptionen och benmineralisering. Det är nödvändigt för att bibehålla starka och friska ben.

 

FRÄMJAR HJÄRNHÄLSA

 

Antioxidanter och vitaminer i gröna bladgrönsaker, särskilt folsyra, har visat sig vara fördelaktiga för hjärnans hälsa. De kan bidra till att minska risken för kognitiv nedgång och neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers.

 

 

Gröna bladgrönsaker är kraftpaket fulla av näring, fibrer och antioxidanter som inte bara stärker din hälsa utan även ger dig energi och stödjer kroppens funktioner på många sätt.

Tips: Så här kan du använda mer bladgrönsaker

Att addera mer gröna bladgrönsaker i din kost behöver inte vara svårt. Här ger vi dig några exempel på lätta och goda sätt att förhöja dina måltider med mer grönt.

 

  • Lägg till en handfull spenat eller grönkål i morgonsmoothien. Det ger inte mycket smak men ger frukosten en näringsboost.
  • Gör färgglada sallader med en bas av bladgrönsaker som rucolasallad, machésallad, spenat, grönkål eller mangold. Tillsätt dina favoritgrönsaker, nötter och en smakrik dressing.
  • Lägg till gröna bladgrönsaker i soppor och grytor strax före servering för extra näring och smak.
  • Blanda ner spenatblad i din omelett.
  • Woka gröna bladgrönsaker med andra grönsaker och en proteinkälla för en snabb och näringsrik måltid.
  • Använd stora blad av grönkål eller romansallat som wraps istället för tortillabröd.
  • Gör en smakrik pesto på basilika, spenat, grönkål eller rucolasallad.

 

Vill du lära dig mer om kålväxternas kraftfulla hälsofördelar läs mer HÄR