Till skillnad från probiotika (själva bakterierna) är prebiotika föda för bakterierna. Prebiotika definieras som icke smältbara kostkomponenter (ofta kostfiber eller komplexa kolhydrater) som selektivt stimulerar tillväxten/aktiviteten hos nyttiga mikroorganismer i tarmen. De “klassiska” prebiotiska fibrerna är inulin och fruktooligosackarider (FOS) som finns i exempelvis jordärtskocka, cikoriarot, lök, vitlök, sparris och banan. Andra prebiotiska ämnen inkluderar resistent stärkelse (som finns i t.ex. kall kokt potatis, gröna bananer, baljväxter) och galaktooligosackarider (GOS) i baljväxter. När dessa fibrer når tjocktarmen blir de festmåltid för bakterier som Bifidobakterier och vissa Lactobaciller. Bakterierna fermenterar fibrerna och producerar kortkedjiga fettsyror som smörsyra (butyrat), acetat och propionat. Dessa fettsyror är oerhört viktiga: smörsyra är huvudbränslet för tjocktarmscellerna och håller tarmväggen frisk, och många av dessa syror har antiinflammatoriska effekter i kroppen. En fiberrik kost leder alltså till att tarmbakterierna “tackar oss” genom att ge oss en starkare tarmbarriär och dämpa inflammation.
Studier visar att kostfiber i allmänhet är kopplat till bättre tarmhälsa: det förebygger förstoppning genom att ge volym åt avföringen och stimulera tarmrörelser. Lösliga fibrer (t.ex. i havre, psyllium, frukt) kan även lindra diarré genom att suga upp överflödig vätska och normalisera avföringskonsistensen – psylliumfröskal är känt för att både hjälpa vid förstoppning och diarré. Dess prebiotiska effekt bidrar troligen till att psyllium visat sig minska IBS-symtom som smärta och uppblåsthet i vissa studier.
Bra källor till prebiotika i kosten är: rotfrukter (jordärtskocka, palsternacka, rödbetor), lökväxter (lök, vitlök, purjo), frukt (banan, äpple – med skal, päron, kiwi), fullkorn (råg, korn –innehåller resistent stärkelse och betaglukaner), havre (betaglukan), baljväxter (linser, bönor), nötter och frön (som även har fibrer). Många grönsaker och frukter innehåller olika typer av fibrer som tillsammans fungerar prebiotiskt. Variation är nyckeln – olika bakterier gillar olika fibrer, så genom att äta ett spektrum av fiberrik mat främjar du en bred flora.
Man kan också ta prebiotiska fibertillskott. Vanliga sådana är inulin/FOS-pulver (ibland utvunnet ur cikoria), resistent stärkelsepulver, eller psyllium. Dessa kan vara bra om man har svårt att få i sig tillräckligt via maten, men introducera dem långsamt för att undvika gasbildning. Ett hett tips för en daglig prebiotikados är en chiapudding eller havregrynsgröt med toppning: havre och chiafrön ger lösliga fibrer och resistent stärkelse (särskilt om havren blötlagts kallt över natten, “overnight oats”), toppa med lite hackad mandel (fiber och prebiotisk effekt, plus magnesium) och bär (polyfenoler som också fungerar som prebiotika för vissa bakterier). Detta blir en riktig tarmflorefest.