Ersättningsguide för kolhydrater

Kroppen klarar sig utmärkt på långsamma kolhydrater och mår bra av en mindre mängd. Låt istället proteiner och fett ta en stor plats på tallriken – det ger inte bara bättre energi utan ger dig ett jämnare blodsocker, mer mättnadskänsla och mer näring än raffinerade kolhydrater! Att sluta med vitt ris, ljus pasta, bröd och potatis är idag inget svårt för det finns så många härliga alternativ – här ska du få några tips av mig:

I stället för potatis:

 

 

– Woka grönsaker i lite smör eller olja

 

– Gör blomkålsmos istället för potatismos

 

– Hasselbackspotatis – använd stora champinjoner istället för potatis

 

– Rosta rotfrukter al dente i ugnen istället för potatisklyftor

 

– Istället för potatisgratäng, använd aubergineskivor istället

 

– Istället för stuvad potatis – gör gräddkokt blomkål

 

– Byt ut potatis med konserverade bönor i din potatissallad

 

– Gör goda gratänger av t ex broccoli, blomkål, brysselkål och spenat

 

 

 

Istället för pasta:

 

 

– Använd aubergine eller squashskivor som lasagneplattor

 

– Hyvla tagliatelle av grön och gul squash och morötter

 

– Skär penne av grön och gul squash

 

– Välj mellan de olika sorterna av bönspagetti

 

 

 

Istället för vitt ris:

 

 

– Mixa blomkål eller broccoli i en mixer och använd som ris

 

– Strimla vitkål och gör en sallad

 

– Använd fullkorn, både rött och svart ris – även vildris

 

– Gör sallader av bönor och linser

 

– Quinoa som är glutenfritt är ett gott tillbehör.

 

 

 

Istället för sockrade flingor:

 

 

– Gör en egen nötblandning – rosta i en torr panna!

 

– Gör en god fröblandning med sesamfrön, pumpafrön, linfrön, solrosfrön

 

– Att rosta en egen müsli är enkelt och gott – då undviker du mycket socker

 

– Vill du hellre ha gröt på morgonen – använd fiberhavregryn och koka med linfrön och solrosfrön eller prova att göra en chiafrögröt.

 

 

 

Istället för vitt bröd:

 

 

– Baka eller köp ett fröknäcke

 

– Välj hårt bröd av råg – gärna FinnCrisp, Ryvita

 

– Satsa på surdeg – det har ett lägre GI

 

– Välj grovt bröd med hela korn, råg, frön och nötter

 

– Det hembakta brödet är det bästa – då har du koll på ingredienserna!

 

 

 

Andra goda tillbehör är:

 

 

– Coleslaw

 

– Avokadosallad

 

– Tomat och mozzarellasallad

 

– Ostgratinerade paprikahalvor

 

– Ugnsbakade tomater med parmesan