I stället för potatis:
– Woka grönsaker i lite smör eller olja
– Gör blomkålsmos istället för potatismos
– Hasselbackspotatis – använd stora champinjoner istället för potatis
– Rosta rotfrukter al dente i ugnen istället för potatisklyftor
– Istället för potatisgratäng, använd aubergineskivor istället
– Istället för stuvad potatis – gör gräddkokt blomkål
– Byt ut potatis med konserverade bönor i din potatissallad
– Gör goda gratänger av t ex broccoli, blomkål, brysselkål och spenat
Istället för pasta:
– Använd aubergine eller squashskivor som lasagneplattor
– Hyvla tagliatelle av grön och gul squash och morötter
– Skär penne av grön och gul squash
– Välj mellan de olika sorterna av bönspagetti
Istället för vitt ris:
– Mixa blomkål eller broccoli i en mixer och använd som ris
– Strimla vitkål och gör en sallad
– Använd fullkorn, både rött och svart ris – även vildris
– Gör sallader av bönor och linser
– Quinoa som är glutenfritt är ett gott tillbehör.
Istället för sockrade flingor:
– Gör en egen nötblandning – rosta i en torr panna!
– Gör en god fröblandning med sesamfrön, pumpafrön, linfrön, solrosfrön
– Att rosta en egen müsli är enkelt och gott – då undviker du mycket socker
– Vill du hellre ha gröt på morgonen – använd fiberhavregryn och koka med linfrön och solrosfrön eller prova att göra en chiafrögröt.
Istället för vitt bröd:
– Baka eller köp ett fröknäcke
– Välj hårt bröd av råg – gärna FinnCrisp, Ryvita
– Satsa på surdeg – det har ett lägre GI
– Välj grovt bröd med hela korn, råg, frön och nötter
– Det hembakta brödet är det bästa – då har du koll på ingredienserna!
Andra goda tillbehör är:
– Coleslaw
– Avokadosallad
– Tomat och mozzarellasallad
– Ostgratinerade paprikahalvor
– Ugnsbakade tomater med parmesan