Snabba kolhydrater innehåller ofta lite näring, mycket socker och ger en kort mättnad och finns i till exempel läsk, godis och kakor. Saker som kroppen egentligen inte behöver.
Snabba kolhydrater har blivit processade och raffinerade för att användas till att framställa andra produkter som till exempel bröd, bullar, kakor, pasta, flingor och vetemjöl. Under den processen har många av de nödvändiga vitaminerna och mineralerna försvunnit och mycket fibrer har tagits bort. Dessa kolhydrater och livsmedel är lätt för kroppen att bryta ner och gör så att kroppens blodsocker stiger. Den ger snabb energi men tyvärr inte långvarig.
Oavsett om du är gammal, ung eller barn så är det viktigt att basera kosten på långsamma kolhydrater för att kroppen ska må så bra som möjligt.
Långsamma kolhydrater tar längre tid för kroppen att bryta ner och därmed påverkas blodsockret mindre och långsammare. Energin tar inte slut lika snabbt och du känner dig mätt och belåten längre.
Alla kolhydrater vi äter, vare sig det rör sig om socker eller stärkelse, bryts ner i magen och omvandlas där till glukos. Glukos går sedan ut i blodet och höjer blodsockret, vilket är stressande och inflammerande för kroppen. Insulin kommer därför utsöndras för att sänka blodsockret, då insulin hjälper till att transportera in glukos i cellerna från blodet. Man kan se insulin som en dammsugare som suger rent blodet från socker och blodsockernivån kommer då att sjunka. Ju mer kolhydrater vi äter, desto mer insulin kommer att utsöndras och ju mer kommer blodsockret att sjunka. Lika dåligt som vi mår av ett högt blodsocker mår vi också av ett väldigt lågt blodsocker.
Läs mer om vad du kan ersätta snabba kolhydrater med här: Ersättningsguide kolhydrater