För att få i dig tillräckligt med fibrer, antioxidanter och elektrolyter från kosten kan du börja med de vegetariska råvarorna. Naturligtvis innehåller en balanserad kost tillräckliga mängder kvalitetsprotein och hälsosamma fetter – gärna från animaliskt protein – men minst hälften av innehållet på tallriken bör utgöras av grönsaker.
Sedan bör du i möjligaste mån välja rätt typer av fetter. Börja med att ta bort inflammatoriskt ”dåliga fetter”, såsom transfetter och raffinerade vegetabiliska oljor, inklusive sojaolja, rapsolja, solrosolja och safflor- eller tistelolja. Byt istället ut dessa mot hälsosamma fetter och oljor som jungfrukokosolja, äkta olivolja, avokadoolja, rent smör eller ghee.
Fokusera även på animaliska kvalitetsprodukter. Om du äter mycket animaliskt protein, (kött, fågel, ägg, fisk) se till att köpa gräsmatade eller betesuppfödda, frigående och vildfångade djur. Köttet tenderar då att vara laddat med mer näringsämnen som omega-3 och andra fettsyror. Det är också mindre sannolikt att det innehåller olika tillsatser och hormoner.