Ät mer functional foods på ett enkelt sätt

För att optimera din hälsa och få i dig viktiga näringsämnen som fibrer, antioxidanter och elektrolyter, bör du fokusera på att äta en kost rik på grönsaker, kvalitetsprotein och hälsosamma fetter. Välj bort inflammatoriska fetter och ersätt dem med naturliga alternativ som kokosolja, olivolja och avokadoolja.

Bygg en hälsosam kost med rätt proteiner, fetter och grönsaker

För att få i dig tillräckligt med fibrer, antioxidanter och elektrolyter från kosten kan du börja med de vegetariska råvarorna. Naturligtvis innehåller en balanserad kost tillräckliga mängder kvalitetsprotein och hälsosamma fetter – gärna från animaliskt protein – men minst hälften av innehållet på tallriken bör utgöras av grönsaker.

 

Sedan bör du i möjligaste mån välja rätt typer av fetter. Börja med att ta bort inflammatoriskt ”dåliga fetter”, såsom transfetter och raffinerade vegetabiliska oljor, inklusive sojaolja, rapsolja, solrosolja och safflor- eller tistelolja. Byt istället ut dessa mot hälsosamma fetter och oljor som jungfrukokosolja, äkta olivolja, avokadoolja, rent smör eller ghee.

 

Fokusera även på animaliska kvalitetsprodukter. Om du äter mycket animaliskt protein, (kött, fågel, ägg, fisk) se till att köpa gräsmatade eller betesuppfödda, frigående och vildfångade djur. Köttet tenderar då att vara laddat med mer näringsämnen som omega-3 och andra fettsyror. Det är också mindre sannolikt att det innehåller olika tillsatser och hormoner.

Välj bort inflammatoriska fetter och ersätt dem med naturliga alternativ som kokosolja, olivolja och avokadoolja – det är små förändringar som gör stor skillnad för din hälsa

 

 

Livsmedel som inte gynnar din hälsa

Det bästa sättet för att ha stenkoll på vilka ingredienser du stoppar i dig är att laga maten från grunden. Men ibland har vi inte några val och det kanske inte fungerar 365 dagar per år. Målet kan istället vara att välja rätt kost under 300 dagar per år. Då har du 65 dagar per år då du kan äta pizza, hamburgare, pommes frites, bullar, tårtor, kakor, chips, godis, halvfabrikat och processade livsmedel. Det är inte så många saker vi ska undvika, men problemet är att maten vi äter idag ofta innehåller ohälsosamma livsmedel eller tillsatser.

 

Det du främst ska försöka undvika är:

 

  • MAJSOLJA
  • RAFFINERADE KOLHYDRATER
  • SOCKER AV ALLA SLAG (FÖRUTOM HONUNG, AGAVESIRAP och KOKOSSOCKER)
  • TRANSFETTER
  • PRODUKTER SOM RAFFINERATS FÖR ATT OPTIMERA KONSTGJORD SMAK OCH KONSISTENS
  • BEARBETADE SPANNMÅL